De Kracht van Meegaan in Communicatie

Gepubliceerd op 29 augustus 2024 om 13:18

In Aikido draait het niet om het opleggen van je wil of het uitvoeren van een techniek die je in gedachten hebt. Het echte Aikido begint wanneer je je laat leiden door de beweging van de ander, wanneer je meegaat in plaats van te sturen. De kunst is om de intentie van de 'aanvaller' te volgen en je eigen lichaam te laten meebewegen met zijn energie. Op dat moment wordt Aikido een dans van harmonie en flow.

 

Ik ben mezelf aan het trainen om binnen het Aikido niets te willen forceren. In plaats daarvan probeer ik de beweging van de 'aanvaller' te omarmen en die beweging te laten leiden naar een techniek die de ander uiteindelijk naar de grond brengt. Maar nog voordat ik het doorheb, betrap ik mezelf erop dat ik toch weer trek of duw. Soms heel subtiel, maar het blijft een vorm van sturen waar je partner niet naar toe wil. Mijn uitdaging is om me daar bewust van te zijn. Vaak heb je daarbij een partner nodig, iemand die je kan vertellen wanneer je probeert te trekken, te duwen, of de ander een bepaalde kant op te sturen.

Ditzelfde principe geldt in communicatie, vooral wanneer het om belangrijke zaken gaat. De zender heeft een specifieke bedoeling met zijn boodschap. De communicatie is pas geslaagd als de ontvanger zowel de inhoud als de bedoeling begrijpt. Wanneer de intensiteit van de boodschap niet wordt begrepen, beseft de ontvanger niet hoe (on)belangrijk het voor de zender is. En als de inhoud niet goed wordt opgepakt, loopt de ontvanger mogelijk met de boodschap in een andere richting weg dan bedoeld.

Wat Kun Je Hiervan Leren?

Het belangrijkste inzicht dat je uit deze vergelijking kunt halen, is het belang van afstemmen en meegaan, zowel in Aikido als in communicatie. In plaats van te proberen je wil op te leggen, leer je te luisteren en te reageren op wat er werkelijk gebeurt, wat de ander zegt en bedoelt. Dit vraagt om bewustzijn en het loslaten van je eigen agenda. Door te volgen in plaats van te sturen, bereik je vaak veel meer. Zowel in een fysieke confrontatie als in een gesprek. Het vermogen om echt te luisteren en te begrijpen wat de ander bedoelt, creëert een diepere verbinding en leidt tot een effectievere uitwisseling.

 

Het is een uitdaging om dit te beheersen, maar net zoals in Aikido, kan oefening en bewustwording je helpen om meer harmonie in je interacties te brengen. En oefenen.

 

Peter van Oosterhout

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.