Aikido

Oorsprong

Aikido (合気道) is een Japanse vechtkunst met een sterk filosofische inslag, die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba (O’Sensei – de grote meester genoemd) werd ontwikkeld op basis van de technieken van de Japanse samoerai en krijgskunsten zoals Daito ryu jiu jitsu en aspecten van de Japanse religie Omoto-kyo.
Het Japanse woord aikido kan opgedeeld worden in drie aparte termen.
Ai is Japans voor ‘samenkomen, samenbrengen of Harmonie’.
Ki heeft verscheidene betekenissen, waaronder ‘Levensenergie’.
Do betekent: ‘De Weg’ zoals in levensweg.
Samen betekenen de drie woorden Ai – Ki – Do 'de weg van samenbrengen van levensenergie' of 'de weg van de harmonieuze geest'.

Principes

O’Sensei heeft zijn Aikido doorontwikkeld in een krijgskunst waar het niet de bedoeling is om de ander ‘uit te schakelen of te vernietigen’. Maar juist gericht is op het zo min mogelijk schade toebrengen van de tegenstander en deze te ontmoedigen om nóg een keer aan te vallen.

In de technieken vertaalt de filosofie van O’Sensei zich, doordat de aikidoka een aanval niet stopt, maar de ingezette aanval ombuigt en het initiatief overneemt. De aikidoka komt als het ware in harmonie met de kracht en techniek van de aanvaller en is daardoor in staat de regie van de aanvaller over te nemen en hem te leiden.

Go with the flow, is het ‘aansluiten’ op de beweging en de intentie van de aanvaller. Vervolgens neem je de regie over en leidt je je tegenstander naar een plek waar hij niet meer schadelijk of gevaarlijk is. Bij aikido blok je dus niet de beweging van de aanvaller, je gebruikt de beweging van de aanvaller.
Als je aanvalt en je denkt je tegenstander te kunnen grijpen, tast je als het ware in het water. Je voelt geen weerstand. En voor je het weet lig je met een zwaai of een draai op de grond.

Aikido in het dagelijks leven

O’Sensei zag aikido als middel om in harmonie te komen met de wereld rond jezelf. Niet tegen alles te vechten, maar juist met de krachtvelden om je heen om te leren gaan.

Met aikido leer je te ontspannen. Vooral op momenten met confrontaties. Je leert je balans te houden of sneller te herstellen, steviger op de grond te staan. Je leert jezelf en een ander te leiden. Je leert met confrontaties om te gaan. Niet door te vechten, maar door in contact met jezelf en de ander in balans te blijven en richting te geven.

Door te trainen, leer je je cellen dat er een andere mogelijkheden zijn dan te vechten, te moeten winnen, te vernietigen, af te haken, uit contact te gaan of bijvoorbeeld te vluchten.

Aikido helpt je om met alles wat er om je heen en met jou gebeurt in je krachtveld te blijven. Dit werkt door in je dagelijks leven, thuis en op het werk.