Wie is jouw Goeroe?

volg je eigen pad

Wie is jouw goeroe?

 

Wie is jouw grote voorbeeld? Wie is jouw meester? Wie de mijne is? Ik heb er een paar. Rien Wulffraat, pianoleraar die me veel meer heeft geleerd dan alleen piano spelen, Peter Bacas die me mijn pad in het aikido heeft laten ontdekken, Clinton Callahan die me heeft geleerd waar ik mijn verantwoordelijkheid kon en moest nemen ….. En uiteraard mijn ouders, ieder op hun eigen manier; het grootste deel van mijn software komt van hen.

Je kunt veel van je voorbeelden leren. Maar als je doet wat zij doen, heb je er niets aan. Laat ik een voorbeeld nemen uit mijn favoriete martial art Aikido. Bij  aikido doe je na wat je meester doet. Je kijkt naar de buitenkant. Hoe hij of zij beweegt, zijn voeten plaatst, heupen gebruikt, plaats bepaalt ten opzichte van uke (degene die je aanvalt), welke techniek hij gebruikt en hoe hij die uitvoert. Kun je allemaal zien als je goed kijkt. En je probeert ook de binnenkant na te doen. Ademhalen, focussen, verbinden; dingen die je moeilijker of niet kunt zien. Die moet je proefondervindelijk gaan uitzoeken.
En dan komt het echt moeilijke. Je kunt wat de ander doet niet kopiëren. Stomweg omdat je niet hetzelfde lichaam hebt als je meester, niet dezelfde geest hebt als je meester.

De kunst is om met wat je ziet, wat je weet en wat je voelt, dezelfde techniek toe te passen als je meester doet, maar aangepast aan jezelf. Aan je eigen lichaam, je eigen mindset EN aangepast aan dat van je uke. Pas dan wordt het aikido zoals het bedoeld is: JOUW antwoord op een aanval, in plaats van het antwoord van een ander met een ander lichaam, andere mindset en andere verhouding ten opzichte van degene die aanvalt.

Jouw voorbeeld, of dat nou jouw goeroe is, jouw meester, je vader, je moeder, je grote broer of zus, Johan Cruijff, Michel Obama, Barack Obama, moeder Theresa, Raymond van Barneveld, Peter Bacas, ieder is uniek en geniaal op zijn eigen wijze. Wat hij of zij doet, past helemaal bij hem of haar. Het sluit aan op de blauwdruk, de kern van die persoon. En jij hebt een andere kern, een andere identiteit, een ander lijf en een andere geest. Dus…de moraal is:

….  Geloof niet wat de ander zegt of voordoet. Maar experimenteer, ervaar, bekijk het kritisch van onder tot boven, van links naar rechts, verwerp het of pas het aan en maak het je eigen. Pas dan heb je iets geleerd van jouw voorbeeld.

Geleerd, doorleefd en eigen gemaakt. Dan is wat je hebt ‘overgenomen’ iets wat bij jou authenticiteit hoort.

 

En, geloof dus vooral ook niet wat ik schrijf !!

 

Peter van Oosterhout

Training VeranderKracht: word je eigen meester!